FAZ: Ελλάδα και Τουρκία οι φτηνοί και αγαπημένοι τουριστικοί προορισμοί των Γερμανών

Χθες (06/06), το μεγάλο υδροηλεκτρικό φράγμα στη Νόβα Καχόφκα, στη Χερσώνα της Ουκρανίας, ανατινάχθηκε με αποτέλεσμα να διαρρεύσει τεράστια ποσότητα νερού και πολλοί κοντινοί οικισμοί να ξεκινούν διαδικασίες εκκένωσης. «Πολλοί λένε με ευκολία ότι ο πόλεμος μπορεί να σχεδιαστεί, αλλά δυστυχώς αυτό ισχύει μόνο έως ότου πέσει ο πρώτος πυροβολισμός», σχολιάζει για το περιστατικό η εφημερίδα του Μονάχου, Süddeutsche Zeitung.

[…] Η ανατίναξη του φράγματος της Καχόφκα δεν ήταν απαραιτήτως αναμενόμενη και παραμένει ασαφές το ποιος κατέστρεψε το φράγμα. Όμως, οι τεράστιες μάζες νερού που εισρέουν από τα συντρίμμια του φράγματος, […] αλλάζουν εντελώς το πεδίο της μάχης. Η πλημμυρισμένη νότια Ουκρανία μετατρέπεται σε ένα έδαφος σχεδόν αδιάβατο για τα άρματα μάχης και τα οβιδοβόλα.

Το γεγονός αυτό υποδεικνύει ότι για την καταστροφή του φράγματος ευθύνονται οι Ρώσοι. Αν οι Ουκρανοί είχαν σκοπό να προχωρήσουν αιφνιδιαστικά μέσω του Δνείπερου στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία κοντά στο φράγμα Καχόφκα, ή τουλάχιστον να κόψουν τη χερσαία γέφυρα στην Αζοφική Θάλασσα, αυτό θα είναι πλέον δύσκολο. Μήπως όμως ήθελαν οι ίδιοι οι Ουκρανοί να κόψουν το νερό του Δνείπερου από την Κριμαία και να πιέσουν έτσι το Κρεμλίνο;»

Από την πλευρά της πάντως η tageszeitung φαίνεται αρκετά πιο σίγουρη για την ενοχή της Ρωσίας, προσθέτοντας επιπλέον πως «η ανατίναξη του φράγματος αποτελεί ένδειξη ότι η Ρωσία αναμένει να ηττηθεί. Εάν ο Πούτιν πίστευε στη συνέχιση της ρωσικής κυριαρχίας στη νότια Ουκρανία, δεν θα βύθιζε την περιοχή, ούτε θα έκοβε την παροχή νερού στην Κριμαία. Όπως συμβαίνει συχνά, στόχος της Ρωσίας είναι να εξαφανίσει την Ουκρανία από τον χάρτη, είτε καταλαμβάνοντας είτε απλώς καταστρέφοντάς την. Η απάντηση σε αυτό δεν μπορεί παρά να είναι πιο ισχυρή από ποτέ. Η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και το καθεστώς Πούτιν πρέπει να εξαφανιστεί. Πλέον, δεν υπάρχει επιστροφή».

Όπως έχει γίνει γνωστό εδώ και λίγες ημέρες, ο Μεχμέτ Σιμσέκ είναι αυτός που, ως ο νέος υπουργός Οικονομικών, καλείται να βγάλει την Τουρκία από την οικονομική ύφεση και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά καίρια ζητήματα, όπως τον υψηλό πληθωρισμό. «Μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος Τούρκος υπουργός Οικονομικών, πολλοί οικονομικοί δείκτες κινήθηκαν προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως ο χρηματιστηριακός δείκτης ISE100, που σημείωσε άνοδο 5% σε υψηλό τριών μηνών», γράφει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

[…] Ο Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών και στο παρελθόν, καλείται να σώσει την εγχώρια οικονομία. “Η διαφάνεια, η συνέπεια, η διορατικότητα και η συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα θα είναι οι βασικές μας αρχές για την επίτευξη αυτού του στόχου κατά την επόμενη περίοδο”, δήλωσε πρόσφατα. “Η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιστρέψει σε μια ορθολογική βάση”». Ωστόσο, «το “φαινόμενο Σιμσέκ” δεν επηρεάζει ακόμη τα πάντα. Δολάριο και ευρώ αυξήθηκαν κατά περίπου 1% στην ισοτιμία με την τουρκική λίρα το μεσημέρι της Τρίτης (06/06), φτάνοντας σε ρεκόρ: 21,49 και 22,99 τουρκικές λίρες αντιστοίχως».

Η ΗΒ σχολιάζει πως «ο νέος υπουργός Οικονομικών βρίσκει μια χώρα, της οποίας οι νομισματικές και οικονομικές πολιτικές είναι ένα χάος. Τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας έχουν από καιρό διολισθήσει στο κόκκινο και ταυτοχρόνως η εξαιρετικά χαλαρή οικονομική πολιτική του Ερντογάν έχει απελευθερώσει μια άνευ προηγουμένου οικονομική δραστηριότητα. […] Οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει στο γεγονός ότι οι μισθοί αυξάνονται συνεχώς μαζί με τις τιμές – και η κατανάλωση δεν επιβραδύνεται ποτέ. Εδώ αρχίζουν οι προκλήσεις για τον Σιμσέκ. Οι ειδικοί της JP Morgan αναμένουν ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών θα αυξήσει απότομα το βασικό επιτόκιο, φτάνοντας ενδεχομένως και στο 25%, από το 8,5% στο οποίο βρίσκεται τώρα».

Τουρκία και Ελλάδα: δύο φτηνοί και αγαπημένοι προορισμοί

Προσφάτως, η γερμανική Στατιστική Υπηρεσία δημοσίευσε μια σύγκριση τιμών για τις υπηρεσίες ξενοδοχείων και εστίασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως για τους Γερμανούς ο φθηνότερος προορισμός για διακοπές είναι η Αλβανία και η Τουρκία, όπου το κόστος είναι κατά 56% χαμηλότερο απ’ ότι στη Γερμανία. Όπως εξηγεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung, «ένας λόγος γι’ αυτό είναι ο καλπάζων πληθωρισμός στην Τουρκία, ο οποίος εξακολουθεί να ανέρχεται περίπου στο 40%, αλλά και η αδυναμία της λίρας έναντι του ευρώ και του δολαρίου. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν μια ισχυρή εισροή Γερμανών επισκεπτών: Κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους, 966.000 Γερμανοί επισκέφθηκαν την Τουρκία, δηλαδή 20% περισσότεροι από πέρυσι».

Στη σχετική στατιστική, η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση (21% χαμηλότερο κόστος από τη Γερμανία). Η Ελλάδα, με τα πολλά νησιά της, αποτελεί πάντοτε δημοφιλή προορισμό για τους Γερμανούς, όπως γράφει σε αφιέρωμά της για τα ελληνικά νησιά η εφημερίδα Welt: «Περισσότερα από 3.000 νησιά βρίσκονται στο Ιόνιο και το Αιγαίο Πέλαγος, από τα οποία πάνω από 100 κατοικούνται και περισσότερα από 30 εξυπηρετούν τουρίστες, […] έχοντας έναν νησιωτικό προορισμό για κάθε είδος παραθεριστή: για τους λάτρεις της φύσης υπάρχουν οι φώκιες της Αλοννήσου, οι λάτρεις της ιστορίας μπορούν να επισκεφθούν την Κέρκυρα, όσοι απολαμβάνουν τις παραλίες μπορούν να πάρουν μία γεύση Καραϊβικής στην Κρήτη, ενώ στη Σκόπελο μπορούν τα ζευγάρια να περάσουν τις διακοπές τους με τον πιο ρομαντικό τρόπο».

ΠΗΓΗ: dw.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Trip24 Png

@2023, Designed and Developed by Digital Cities IKE

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?