Ελατού: Το ελατοχώρι της Ορεινής Ναυπακτίας

Dsc08936180221 Edit

Η Ελατού είναι ορεινό χωριό του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στις πλαγιές της κορυφής Κερασοβούνι των νότιων απολήξεων των Βαρδουσίων και απέχει 49 χλμ από την πόλη της Ναυπάκτου.

Το χωριό αρχικά ονομαζόταν Ελετσού, ονομασία η οποία έχει σλαβικές ρίζες και σημαίνει «ευήλιος τόπος». Στη θέση Παλαιοχώρι έχουν ανιχνευτεί υπολείμματα αρχαίων κτισμάτων άγνωστης προέλευσης. Τον Νοέμβριο του 1828, ο οικισμός, όπως και η υπόλοιπη ορεινή Ναυπακτία απελευθερώθηκε από την οθωμανική κυριαρχία και συμπεριλήφθηκε στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος.

Τι να δείτε/ Τι να κάνετε
Ιερός Ναός Μεταμόρφωση του Σωτήρος
Ο κεντρικός ενοριακός ναός «Η ρτ», ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής, κτίστηκε, από το υστέρημα των κατοίκων του χωριού το 1864. Ηπειρώτες τεχνίτες ανέλαβαν το χτίσιμό της. Ήταν λιθόκτιστη με ξύλινη στέγη καλυμμένη με πέτρινες πλάκες όπως ήταν χτισμένα τότε και τα σπίτια του χωριού. Το 1891 έγινε η αγιογράφηση των ιερών εικόνων του τέμπλου δια χειρός Όθωνα Γιαβόπουλου. Το 1928 αναπαλαιώθηκε η στέγη και φτιάχτηκε με κεραμίδια. Το ενδιαφέρον για την εκκλησία δεν σταμάτησε εκεί, αφού συνέχεια γίνονται εργασίες για την συντήρηση, ανακαίνιση και καλλωπισμό αυτής. Την δεκαετία του 1990 έγινε η αγιογράφηση του Ιερού και του Κυρίως Ναού.

Καταφύγιο άγριας ζωής
Κυρίαρχο χαρακτηριστικό στην ορεινή ζώνη της Ελατούς είναι το έλατο. Τα δάση που περιβάλουν το χωριό είναι μεικτά δάση υβριδικής ελάτης και Κεφαληνιακής ελάτης με μια αναλογία που μεταβάλλεται ανάλογα με το υψόμετρο και τις μικροκλιματικές συνθήκες. Στους βραχώνες της περιοχής φύονται δεκάδες ειδών φυτά με κυρίαρχα το τσάι του βουνού και τον αμάραντο. Σε όλες τις ζώνες συναντώνται σπάνια είδη βολβωδών και ετήσιων φυτών όπως κρόκοι, κρίνοι, ορχιδέες και ίτσια (Primula veris). Πολύ ενδιαφέρον προκαλούν τα 190 είδη μανιταριών (Pleurotous eryngii, Armillaria ectypa, Macrolepiota mastoidea, κ.α. ) από τα οποία τα 70 είναι φαγώσιμα και τρία από αυτά συναντώνται για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Στην ευρύτερη περιοχή του χωριού ενδημούν – ανάλογα και με την εποχή – λαγοί, αλεπούδες, λύκοι, αγριογούρουνα, ζαρκάδια, σκίουροι, σκαντζόχοιροι, κουνάβια, νυφίτσες, τρυποκάρυδοι, κοτσύφια, γεράκια, κεργιαρίνες, κουκουβάγιες, κούκοι, κίσσες και σπίνοι. Στα βόρεια όρια του χωριού υπάρχει μια περιοχή χαρακτηρισμένη ως Καταφύγιο άγριας ζωής Καναλάκια – Ψηλά Πλατάνια (Κρίκων Δαπατολάκων).

Πεζοπορία

Η Ελατού απέκτησε το οδικό δίκτυο που υπάρχει σήμερα μετά τα μέσα του 20ου αιώνα. Μέχρι τότε οι μετακινήσεις βασίζονταν σε ένα δίκτυο μονοπατιών το οποίο με τα χρόνια εγκαταλείφθηκε. Το δίκτυο αποτελείται σήμερα από 5 διαδρομές μήκους 10 χιλιομέτρων που περιμένουν τους πεζοπόρους να τους ξεναγήσουν στα παρθένα δάση που περιβάλλουν την Ελατού.

Ποδηλασία
Το ορεινό ανάγλυφο του χωριού είναι ιδανικό για ορεινή ποδηλασία και το δίκτυο των μονοπατιών που υπάρχει μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους λάτρεις των downhill διαδρομών προσφέροντας μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Έχουν χαραχθεί δυο διαδρομές, η Κοκκινοσκουφίτσα και ο Κοντορεβυθουλης τμήματα του δικτύου μονοπατιών Elatou Singlettacks συνολικού μήκους 4 χιλιομέτρων τα οποία αποτελούν συνέχεια των διαδρομών του αγώνα ορεινής ποδηλασίας της Ορεινής Ναυπακτίας και μαζί με τον γύρο της Ελατούς, μια διαδρομή 24 χιλιομέτρων μέσα από δασικούς δρόμους δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για όσους αγαπούν το ποδήλατο.

Μονό με 4Χ4
Από το κέντρο της Ελατούς ζητήστε να σας δείξουν τον χωμάτινο δρόμο για Αλποχώρι (11 χλμ.). Από εδώ θα βγείτε στο ύψωμα “Χαρατσί” και θα συνεχίσετε για την κορφή Ομάλια, όπου υπάρχει ένα υπέροχο οροπέδιο με θέα στα βουνά και στον Κορινθιακό κόλπο.

Τι να δοκιμάσετε
Μην φύγετε από το χωριό χωρίς να δοκιμάσετε κόκορα με χειροποίητα μακαρόνια, τις τοπικές πίτες με άγρια χόρτα, τα ολόφρεσκα αυγά, μέχρι φρεσκοζυμωμένο ψωμί με τοπικές μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και φυσικά το ξακουστό αρωματικό μέλι της Ελατού!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Trip24 Png

@2023, Designed and Developed by Digital Cities IKE

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?