10 Μέρη για Επίσκεψη στην Ολλανδία Πέρα από το Άμστερνταμ

Το Άμστερνταμ είναι μάλλον η πρώτη στάση στο ταξίδι οποιουδήποτε στην Ολλανδία — και για καλό λόγο. Αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα σ’ αυτή τη μικρή χώρα. Έτσι, ένα ταξίδι στην Ολλανδία θα πρέπει να συνδυάσει την πρωτεύουσα με ανεμόμυλους, χωράφια με τουλίπες, μοναδικά φυσικά τοπία και πόλεις που αναδύουν πολιτισμό και γοητεία. Ευτυχώς για όλους μας, όλα αυτά βρίσκονται σε μικρή απόσταση με αυτοκίνητο ή τραίνο απ’ τον κεντρικό κόμβο της πόλης.

1. Giethoorn
10 Μέρη για Επίσκεψη στην Ολλανδία Πέρα από το Άμστερνταμ

Αναφέρεται ως η ‘Βενετία της Ολλανδίας’, οι αγροικίες με αχυρένια στέγη και οι ξύλινες τοξωτές γέφυρες αυτού του χωριού μπορούν να εξερευνηθούν μέσω ποδηλατόδρομων ή καναλιών —είτε με βάρκα είτε με πατινάζ στον πάγο κατά τους παγωμένους χειμερινούς μήνες. Βλέπεις το παλιό τμήμα του Giethoorn (δηλαδή το μεγαλύτερο κομμάτι του χωριού) δεν έχει καθόλου δρόμους εκτός από ποδηλατόδρομους που τρέχουν παράλληλα με τα κανάλια. Η μετακίνηση από μέρος σε μέρος στο χωριό γίνεται μέσω των γραφικότατων καναλιών του με βάρκες και με πάνω από 180 ξύλινες γέφυρες που συνδέουν τη μία πλευρά του καναλιού με την άλλη.

2. Beemster Polder
10 Μέρη για Επίσκεψη στην Ολλανδία Πέρα από το Άμστερνταμ

Περίπου 30 χλμ βόρεια του Άμστερνταμ, η περιοχή Beemster είναι ένα παράδειγμα ολλανδικού πόλντερ – ένα επίπεδο κομμάτι πράσινης γεωργικής γης που σχηματίζεται από την αποστράγγιση ενός όγκου νερού. Χρονολογείται στις αρχές του 17ου αιώνα και αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα ανακτημένης γης στην Ολλανδία. Δημιουργήθηκε με την αποξήρανση της λίμνης Beemster το 1612, με σκοπό την ανάπτυξη νέας γεωργικής γης και χώρου για εξοχικές κατοικίες και την καταπολέμηση των πλημμυρών λόγω του χαμηλού υψομέτρου της περιοχής. Εκτός απ’ την πολιτιστική του σημασία (ονομάστηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1999), το Beemster Polder είναι ένα πανέμορφο τοπίο, γεμάτο με μικρά κανάλια, ανεμόμυλους και καταπράσινα χωράφια. Φρόντισε να πας στο Middenbeemster, το οποίο, όπως και οι περισσότερες πόλεις της χώρας, είναι απίστευτα γοητευτικό.

3. Το Εθνικό Πάρκο Hoge Veluwe
10 Μέρη για Επίσκεψη στην Ολλανδία Πέρα από το Άμστερνταμ

Αυτό το πάρκο είναι ένα απ’ τα μεγαλύτερα στην Ολλανδία και μέσα στα 13.343 στρέμματά του, περιλαμβάνει σπάνια άγρια ζωή, μερικά απ’ τα πιο εμβληματικά κτίρια στην Ολλανδία και το μουσείο Kröller-Müller, το οποίο παρουσιάζει μια συλλογή τέχνης του δέκατου ένατου και του εικοστού αιώνα, έχοντας μάλιστα την μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή εκθεμάτων Βαν Γκογκ. Μπορείς να νοικιάσεις δωρεάν ένα απ’ τα 1.800 διαθέσιμα ποδήλατα και να εξερευνήσεις ξέγνοιαστος/η το πάρκο!

Fun Fact: Ήξερες ότι στην Ολλανδία υπάρχουν περισσότερα ποδήλατα απ’ ότι άνθρωποι; Κι όμως είναι αλήθεια. Υπάρχουν πάνω από 22 εκατομμύρια ποδήλατα στη χώρα και μόνο 17 εκατομμύρια κάτοικοι!

4. Νησί Τέξελ (Texel)
10 Μέρη για Επίσκεψη στην Ολλανδία Πέρα από το Άμστερνταμ

Το Texel είναι το μεγαλύτερο και πιο πυκνοκατοικημένο απ’ τα νησιά της Δυτικής Φρισίας, γνωστά και ως νησιά Wadden, λόγω του ότι βρέχονται απ’ τη θάλασσα Wadden. Το νησί προσφέρει τοπία που δεν μοιάζουν με τίποτα άλλο στην ηπειρωτική χώρα, συμπεριλαμβανομένων επιβλητικών αμμόλοφων, αλυκών γεμάτων λεβάντα και παραλιών με μπανγκαλόου.

5. Kinderdijk
10 Μέρη για Επίσκεψη στην Ολλανδία Πέρα από το Άμστερνταμ

Το χωριό Kinderdijk είναι ίσως αυτό που μας έρχεται στο μυαλό όταν φανταζόμαστε μια βουκολική ολλανδική ύπαιθρο —με άλλα λόγια, πολλούς ανεμόμυλους. Οι 19 μνημειώδεις μύλοι χτίστηκαν στις αρχές του δέκατου όγδοου αιώνα για να αποτρέψουν τις πλημμύρες και να διατηρήσουν το χώμα στεγνό. Το δίκτυο μύλων αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO απ’ το 1997.

6. Thorn
10 Μέρη για Επίσκεψη στην Ολλανδία Πέρα από το Άμστερνταμ

Το Thorn βρίσκεται στην επαρχία του Limburg (κοντά στα βελγικά σύνορα) και είναι ένα όμορφο χωριουδάκι που θυμίζει καρτ ποστάλ, με λιθόστρωτους δρόμους και ασβεστωμένα τούβλινα κτήρια. Το αξιοθέατο που δεν πρέπει με τίποτα να χάσεις είναι το αβαείο του δέκατου αιώνα στο κέντρο της πόλης.

Fun Fact: Τι σχέση έχουν οι Ολλανδοί με το πορτοκαλί χρώμα των καρότων; Για αιώνες, σχεδόν όλα τα καρότα ήταν κίτρινα, λευκά ή μωβ. Ωστόσο, τον 17ο αιώνα, τα περισσότερα απ’ αυτά τα τραγανά λαχανικά έγιναν πορτοκαλί. Παραδόξως, ο μετασχηματισμός ήταν καθαρά πολιτικός. Ολλανδοί καλλιεργητές τα καλλιέργησαν ως φόρο τιμής στον Γουλιέλμο της Οράγγης που ηγήθηκε του αγώνα για την ολλανδική ανεξαρτησία. Ωστόσο, το εντυπωσιακό χρώμα κόλλησε και το αρχικό είδος τελικά καταργήθηκε σταδιακά.

7. Zaanse Schans
10 Μέρη για Επίσκεψη στην Ολλανδία Πέρα από το Άμστερνταμ

Αν επιθυμείς να αποκτήσεις μία καλή ιδέα για τη ζωή στην Ολλανδία τον 17ο και 18ο αιώνα, τότε μην παραλείψεις το Zaanse Schans. Στην περιοχή αυτή θα βρεις αυθεντικά εξοχικά σπίτια, μύλους, κασσιτερουργείο, τυροκομείο, γαλακτοβιομηχανία και άλλες βιοτεχνικές συντεχνίες. Το παλιό στυλ «Zaanse» είναι ξεκάθαρα ορατό τόσο μέσα όσο και έξω. Πάνω από 600 μύλοι χτίστηκαν γύρω απ’ το Zaanse Schans τον 17ο αιώνα. Εδώ δημιουργήθηκε, ας πούμε, η πρώτη βιομηχανική περιοχή. Οι μύλοι χρησιμοποιούνταν, μεταξύ άλλων, για το άλεσμα των μπαχαρικών, για την παραγωγή μπογιάς και λαδιού και για πριόνι ξύλου. Μερικοί από αυτούς τους μύλους υπάρχουν ακόμα και είναι επισκέψιμοι.

8. Άλκμααρ
10 Μέρη για Επίσκεψη στην Ολλανδία Πέρα από το Άμστερνταμ

Το Άλκμααρ έχει πολλά ενδιαφέροντα μουσεία και είναι γεμάτο με μεσαιωνική αρχιτεκτονική που αξίζει να θαυμάσεις, αλλά οι περισσότεροι ταξιδιώτες συρρέουν εδώ για έναν λόγο: το τυρί. Η πόλη είναι γνωστή για την παραδοσιακή αγορά τυριών, η οποία λαμβάνει χώρα την Παρασκευή το πρωί απ’ τον Απρίλιο έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.

9. Volendam
10 Μέρη για Επίσκεψη στην Ολλανδία Πέρα από το Άμστερνταμ

Αυτό το γραφικό ψαροχώρι είναι το πιο γνωστό στην Ολλανδία για έναν λόγο: είναι γεμάτο με πολύχρωμα ξύλινα σπίτια, ψαρόβαρκες και πάγκους με θαλασσινά που σερβίρουν ψάρια και πατατάκια, καπνιστό χέλι και ρέγκα τουρσί σκεπασμένη με κρεμμύδια.

10. Χάγη (Den Haag)
10 Μέρη για Επίσκεψη στην Ολλανδία Πέρα από το Άμστερνταμ

Η Χάγη, γνωστή στα Ολλανδικά και ως Den Haag, είναι η πόλη της ειρήνης και της δικαιοσύνης, καθώς εδώ διώκονται ορισμένα απ’ τα βαρύτερα εγκλήματα στον κόσμο. Αν επισκεφτείς την πόλη σύντομα θα καταλάβεις ότι η Χάγη προσφέρει μία ευρεία γκάμα επιλογών, με διάσημα έργα τέχνης, γραφικούς ολλανδικούς δρόμους, μία μικρογραφία της Ολλανδίας ακόμη και μία ατελείωτη παραλία!

Μπορεί το Άμστερνταμ να είναι η πρωτεύουσα, αλλά το ολλανδικό κοινοβούλιο συνεδριάζει σε αυτή την εκπληκτική πόλη στη Βόρεια Θάλασσα. Στη γοτθική εσωτερική αυλή του βρίσκονται μερικά απ’ τα σημαντικότερα μουσεία της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Mauritshuis, το οποίο φιλοξενεί το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Trip24 Png

@2023, Designed and Developed by Digital Cities IKE

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?