Ό Όλυμπος είναι όχι μόνο το ψηλότερο, αλλά και το πιο πολυσύχναστο από τα Ελληνικά βουνά. Καθόλου περίεργο λοιπόν που διαθέτει και τα περισσότερα καταφύγια.
Τα περισσότερα είναι φυλασσόμενα, λειτουργούν δηλαδή με την παρουσία διαχειριστή, ενώ υπάρχουν και τα πάντα ανοιχτά καταφύγια ανάγκης. Ας τα δούμε από κοντά:
Καταφύγιο Α «Σπήλιος Αγαπητός»
Το Καταφύγιο Α «Σπήλιος Αγαπητός» είναι το πιο παλιό καταφύγιο των Ελληνικών βουνών. Ανήκει στην ΕΟΟΑ και βρίσκεται στην θέση Μπαλκόνι σε υψόμετρο 2100μ. Εξυπηρετεί αυτούς που ανεβαίνουν από τα Πριόνια στις κορυφές του Ολύμπου και είναι ανοιχτό από Μάιο έως και Οκτώβριο. Διαθέτει 118 κρεβάτια και οργανωμένο εστιατόριο. Η διαδρομή Πριόνια – καταφύγιο είναι 3 ώρες και άλλες τρεις απέχει ο Μύτικας.
Web: www.mountolympus.gr
Καταφύγιο Β «Βρυσοπούλες»
Το καταφύγιο Β «Βρυσοπούλες» ανήκει και αυτό στην ΕΟΟΑ και βρίσκεται στην θέση Βρυσοπούλες σε υψόμετρο 1800μ, μέσα στο στρατόπεδο ΚΕΟΑΧ. Είναι στις νότιες πλαγιές του βουνού και χρησιμοποιείται ιδιαίτερα το χειμώνα, αφού από εδώ και μέσω του Αγ. Αντωνίου γίνεται η πιο σύντομη χειμερινή ανάβαση στο Μύτικα. Επίσης είναι ιδιαίτερα βολικό για τις πορείες ορειβατικού σκι στον δυτικό Όλυμπο. Διαθέτει 60 κρεβάτια, θέρμανση και οργανωμένο εστιατόριο. Η πρόσβαση στο καταφύγιο γίνεται από την Ελασσόνα με χωματόδρομο.
Τηλ: +30 2410226137
Καταφύγιο Γ «Χρήστος Κάκκαλος»
Το καταφύγιο Γ «Χρήστος Κάκκαλος» ανήκει επίσης στην ΕΟΟΑ και βρίσκεται στο Οροπέδιο Μουσών σε υψόμετρο 2650μ και λειτουργεί από αρχές Ιουνίου έως τέλη Οκτωβρίου. Πολλές φορές ανοίγει και το χειμώνα, αναλόγως τις καιρικές συνθήκες και μετά από συνεννόηση. Το χρησιμοποιούν κυρίως οι πεζοπόροι που επιλέγουν τη διαδρομή της Διασταύρωσης, από την οποία απέχει 6-7- ώρες. Από το Μύτικα απέχει περίπου 1 ώρα. Είναι επίσης ιδιαίτερα βολικό για αναρριχήσεις σε Στεφάνι, Μύτικα και Σκολιό. Διαθέτει 25 κρεβάτια, θέρμανση και οργανωμένο εστιατόριο.
Web: www.olympus-climbing.gr
Καταφύγιο «Γιώσος Αποστολίδης»
Το καταφύγιο «Γιώσος Αποστολίδης» ανήκει στον ΣΕΟ Θεσσαλονίκης και βρίσκεται και αυτό στο Οροπέδιο Μουσών σε υψόμετρο 2697μ. λίγο ψηλότερα από το καταφύγιο «Γ». Λειτουργεί από αρχές Ιουνίου έως τέλη Οκτωβρίου και όπως και το Κάκκαλος, πολλές φορές ανοίγει και το χειμώνα, αναλόγως τις καιρικές συνθήκες και μετά από συνεννόηση. Πάντα όμως θα βρείτε ανοιχτή τη τζαμαρία όπου μπορείτε να βρείτε καταφύγιο και τις μέρες που είναι κλειστό. Διαθέτει 90 κρεβάτια, θέρμανση και οργανωμένο εστιατόριο. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει τηλεφωνικά μέσω του Καταφυγίου Α ή μέσω του ΣΕΟ Θεσσαλονίκης στο τηλέφωνο 2310224710.
Καταφύγιο «Δημήτρης Μπουντόλας»
Το καταφύγιο «Δημήτρης Μπουντόλας» ανήκει και αυτό στον ΕΟΣ Θεσσαλονίκης και βρίσκεται στη θέση Σταυρός σε υψόμετρο 930μ. πάνω στο δρόμο που οδηγεί από το Λιτόχωρο στα Πριόνια. Λειτουργεί όλο το χρόνο. Διαθέτει 35 κρεβάτια, θέρμανση και οργανωμένο εστιατόριο. Παρ’ ότι ελάχιστοι το χρησιμοποιούν για ύπνο, αποτελεί ένα καλό σημείο εκκίνησης / τερματισμού ή και ξεκούρασης για τους πεζοπόρους που θέλουν να κινηθούν σε αυτήν την μεριά του βουνού. Υπ’ όψιν ότι τις αργίες και το καλοκαίρι οι περισσότεροι επισκέπτες του δεν είναι ορειβάτες και πεζοπόροι, αλλά εποχούμενοι εκδρομείς.
Τηλ: +30 23520 84100
Καταφύγιο Πετρόστρουγκας
Το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας το διαχειρίζεται η ΕΟΔ. Βρίσκεται στην ομώνυμη θέση σε υψόμετρο 1950μ. πάνω στο μονοπάτι Διασταύρωση – Οροπέδιο Μουσών, στα μισά σχεδόν της διαδρομής η οποία (ολόκληρη) απαιτεί 6-7 ώρες. Μπορεί να κοιμίσει 90 άτομα και διαθέτει οργανωμένο εστιατόριο.
Τηλ: 697 724 6350
Καταφύγιο Κορομηλιάς
Το καταφύγιο της Κορομηλιάς είναι χτισμένο στην ομώνυμη θέση σε υψόμετρο 1020μ. και πάνω στο μονοπάτι Δίον – Πετρόστρουγκα – Οροπέδιο Μουσών. Είναι ανοιχτό από Ιούνιο έως και Σεπτέμβριο, αλλά και πολλά ΣΚ και αργίες. Η πρόσβαση με μονοπάτι είναι 1:30 – 3 ώρες, ενώ υπάρχει και χωματόδρομος.
Web: koromiliarefuge.gr
Καταφύγιο Άνω Πηγάδι
Το καταφύγιο Άνω Πηγάδι, είναι χτισμένο στην τοποθεσία Πηγαδάκια σε υψόμετρο 1420μ. και ανήκει στον ΕΟΣ Λεπτοκαρυάς. Ανοίγει μόνο κατόπιν συνεννόησης και κοιμίζει 25 άτομα, υπάρχει όμως και υπόστεγο που μπορεί να δώσει απάγκιο στους επισκέπτες. Βολεύει τους πεζοπόρους που θα κινηθούν από τη Λεπτοκαρυά προς τον Καλόγερο. Προσεγγίζεται από την παλιά Λεπτοκαρυά σε περίπου δυο ώρες.
Καταφύγιο Κρεβάτια
Το καταφύγιο Κρεβάτια είναι χτισμένο στην ομώνυμη τοποθεσία σε υψόμετρο 1010μ. Είναι ανοιχτό τα περισσότερα ΣΚ και αργίες. Κοιμίζει 20 άτομα και διαθέτει οργανωμένο εστιατόριο. Το καταφύγιο προσεγγίζεται με μονοπάτι μιας ώρας, αλλά και με χωματόδρομο και αποτελεί το σημείο εκκίνησης για την περίφημη ράχη του Μπαρμπαλά. Βολεύει όμως και τους πεζοπόρους που θα χρησιμοποιήσουν το δίκτυο μονοπατιών του ΒΑ Ολύμπου.
Τηλ: 697 177 3070
Καταφύγια ανάγκης Ολύμπου
Καταφύγιο ανάγκης Αγ. Αντωνίου
Πρόκειται για παλιό κτίσμα που φιλοξενούσε μετεωρολογικό σταθμό. Είναι χτισμένο ακριβώς πάνω στην κορυφή Αγ. Αντώνης στα 2807μ. Υπάρχουν κουκέτες για 10 άτομα.
Καταφύγιο ανάγκης Χριστάκι
Πρόκειται για μια καλύβα (καλύβα Χριστάκι) που είναι σε πολύ καλή κατάσταση και μπορεί μα διανυκτερεύσουν 7-8 άτομα. Βρίσκεται στη λάκα Μεγάλη Γούρνα, κάτω (νότια) από την κορυφή Χριστάκι, σε υψόμετρο 2450μ. στο τέρμα του πολύ άσχημου και απαράδεκτου δρόμου που ξεκινά από τα Καλύβια. Βολεύει αυτούς που θα ξεκινήσουν για τις κορυφές από τον Κοκινοπλό ή το Ξερολάκι. Είναι επίσης πολύ δημοφιλές σημείο για όσους κάνουν ορειβατικό σκι σε αυτήν την περιοχή. Προσοχή όμως, γιατί το χειμώνα τα χιόνια την σκεπάζουν και είναι δύσκολο να βρεθεί.
Καταφύγιο ανάγκης Λιβαδάκι
Το καταφύγιο ανάγκης Λιβαδάκι βρίσκεται στην ομώνυμη θέση σε υψόμετρο 2100μ. πάνω στο μονοπάτι Λιτόχωρο – Καλόγερος. Κοιμίζει 4 άτομα και διαθέτει τζάκι, Μπορεί να προσεγγιστεί και από τα Πριόνια από σχετικά δύσκολο μονοπάτι.
Καταφύγιο ανάγκης «Κώστας Μιγκοτζίδης»
Είναι ένα μικρό κτίσμα στο τέρμα του λιφτ που ανεβαίνει από τις Βρυσοπούλες, κάτω (νότια) της κορυφής Αγ. Αντώνης. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 2460μ. και μπορεί να φιλοξενήσει 6 άτομα.
Καταφύγιο ανάγκης (πυροφυλάκιο) Σαλατούρας
Πρόκειται για παλιό πυροφυλάκιο, πάνω στη μεγάλη ράχη ΒΑ της κορυφής Κίτρος, σε υψόμετρο 1780μ. Κοιμίζει 6 άτομα. Βολεύει αυτούς που θα κινηθούν πάνω στην κορυφογραμμή αυτή.
Πηγή: anevenontas.gr