Ανακάλυψε την παραδοσιακή κουζίνα της Ζακύνθου.


Ανακάλυψε την παραδοσιακή κουζίνα

Κατά την διάρκεια των διακοπών στη Ζάκυνθο, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε τα χαρακτηριστικά πιάτα της Ελλάδας καθώς και τα παραδοσιακά πιάτα του νησιού.

Το μεσημέρι, αλλά κυρίως την ώρα του βραδυνού δείπνου, οι χιλιάδες μυρωδιές που πλημυρρίζουν τους δρόμους τελικά θα σας τραβήξουν σε μιά από τις πολλές ταβέρνες για να ανακαλύψετε μια κουζίνα μεσογειακή όπου κρέας, ψάρι, λάδι και λαχανικά έχουν τον κύριο ρόλο και θα καταφέρουν να σας καταπλήξουν με την αυθεντικότητα των γεύσεών τους.
Από απόψεως μαγειρικής, ιδιαίτερη σημασία έχουν τα τοπικά προϊόντα όπως το μέλι, το λάδι, το τυρί και το κατσικίσιο γιαούρτι, αλλά και νησιώτικα πιάτα όπως το γεμιστό κουνέλι ή το “σπετζοφάϊ” αξίζουν να τα δοκιμάσετε τουλάχιστον μια φορά.
Στη συνέχεια, σημειώνουμε για σας μερικά τυπικά πιάτα από τα πιο γνωστά.

Ορεκτικά

Η ελληνική κουζίνα είναι τόσο πλούσια σε γεύσεις και επιλογές που κινδυνεύετε να αρχίσετε και να τελειώσετε το γεύμα σας μόνο με τα ορεκτικά.

Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά ορεκτικά υπάρχουν η μελιτζανοσαλάτα, η ταραμοσαλάτα και το τζατζίκι, κρεμώδεις σάλτσες που απλώνονται στο ψωμί, αντίστοιχα από μελιτζάνες, αυγά ψαριού κλπ.
Μπορείτε να γευθείτε κεφτεδάκια κάθε είδους από πατάτες, κολοκύθια, ψάρι, ρίγανη; τηγανητά λαχανικά όπως μελιτζάνες, πιπεριές και κολοκύθια ή για πιο ιδιαίτερες γεύσεις, πιάτα όπως χταπόδι κρασάτο και ντολμαδάκια, ρύζι τυλιγμένο σε αμπελόφυλλα.
Σας συμβουλεύουμε τέλος να δοκιμάσετε τα τυροπιτάκια; φύλλα ζύμης γεμισμένα με φέτα, που θεωρείται το εθνικό τυρί των ελλήνων.  

Κρέας

Αν και σε νησί, οι ντόπιοι προτιμούν το κρέας και είναι πάρα πολλές οι σχετικές συνταγές.
Στη Ζάκυνθο αρνί, χοιρινό, κοτόπουλο 

kreas

και μοσχάρι μαγειρεύονται και σερβίρονται με χίλιους διαφορετικούς τρόπους, αλλά ίσως το πιο χαρακτηριστικό πιάτο του νησιού είναι το γεμιστό κουνέλι κρασάτο ή σωτέ.
Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε και το σουβλάκι, το στυφάδο (μοσχάρι μαγειρευμένο με κρεμμυδάκια και χυμό ντομάτας) και το γιουβέτσι (αρνί με κριθαράκι).
Με βάση πάντα το κρέας, αλλά σε κιμά, υπάρχουν το μπιφτέκι (μεγάλος κεφτές με κρεμμύδι, μαϊντανό και σκόρδο), ο μουσακάς φτιαγμένος με μελιτζάνες, κρέας, κρεμμύδια, ντομάτα και μπεσαμέλ όπως στα λαζάνια και τα παπουτσάκια (μελιτζάνες γεμισμένες με κρέας και μπεσαμέλ).

Ψάρι

psari

Υπάρχουν σίγουρα λιγότερες συνταγές με βάση το ψάρι από εκείνες που έχουν σαν βάση το κρέας.
Παρ’ όλα αυτά θα έχετε την ευκαιρία στις διακοπές σας να δοκιμάσετε διάφορα είδη ψάρια πάντα φρέσκα από μικρές μαρίδες μέχρι ξιφία, που είναι νόστιμα είτε τηγανητά είτε ψητά.

Λαχανικά

Χάρη στο κλίμα που ευνοεί μια αβίαστη αγνή βλάστηση, τα λαχανικά δεν χρησιμοποιούνται μόνο σαν συνοδευτικό αλλά και σαν κυρίως πιάτο. 
Ανάμεσα στα τυπικά πιάτα ξεχωρίζουν οι μελιτζάνες ιμάμ (γεμισμένες με κρεμμύδια, ντομάτα και μαϊντανό και ψημένες στο φούρνο), το μπριάμ (πατάτες, καρότα, κολοκύθια και ντομάτες στο φούρνο) και οι γεμιστές ντομάτες και πιπεριές (η γέμιση είναι με ρύζι και ντομάτα).

Τυριά

tiria

Στα εστιατόρια και τις ταβέρνες τα πιο διαδεδομένα είναι σίγουρα η φέτα, το μανούρι (λευκό και αλατισμένο παράγεται και αυτό από πρόβειο γάλα) η τυροκαυτερή (μαλακό τυρί, τυπικό της Ζακυνθού, με πιπέρι που αλείφεται, τόσο πικάντικο που σερβίρεται σαν ορεκτικό) και το φημισμένο τυρί της Ζακυθου το Λαδοτύρι (πικάντικο τυρί που τρώγεται σκέτο η μεσα στα φαγητα).

Γλυκά

baklava

Στα ζαχαροπλαστεία της Ζακύνθου μπορείτε να βρείτε γλυκά για κάθε ουρανίσκο, με κρέμες, σοκολάτα, φρούτα κλπ.
Τα χαρακτηριστικά όμως γλυκά του τόπου τα γνωρίζετε εύκολα γιατί σαν κύρια συστατικά έχουν καρύδια, αμύγδαλα και κανέλλα; ανάμεσά τους ο μπακλαβάς και το καταΐφι.
Υπάρχει επίσης μια υπέροχη πίτα από φύλλο γεμισμένο με κρέμα και πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη και κανέλλα που λέγεται μπουγάτσα.


Στη Ζάκυνθο οι ταβέρνες είναι ανοικτές σχεδόν όλες τις ώρες και οι ιδιοκτήτες είναι πάντα εγκάρδιοι και πολύ συμπαθητικοί όταν σας προτείνουν το μενού ή το πιάτο ημέρας.
Σε πολλές ταβέρνες είναι δυνατόν να παρακολουθήσετε τοπικούς χορούς και ελληνική μουσική όπως μπουζούκι ή συρτάκι, λαϊκά τραγούδια που θα σας διασκεδάσουν όσο περιμένετε να σας σερβίρουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Trip24 Png

@2023, Designed and Developed by Digital Cities IKE

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?