Τζουμέρκα: Χειμωνιάτικη μαγεία στην Πίνδο

βουρ.jpg

Τα Τζουμερκοχώρια είναι ένα σύμπλεγμα 47 γραφικών χωριών και παραδοσιακών οικισμών. Τα πιο γνωστά να είναι οι Καλαρρύτες, οι Μελισσουργοί, η Πράμαντα, η Άγναντα, η Αθαμανία και το Βουργαρέλι.

Αυτό το στολίδι της ορεινής Ελλάδας με τα πυκνά δάση και την εντυπωσιακά πλούσια χλωρίδα, τον χειμώνα φοράει τα λευκά του πέπλα και σας περιμένει για μοναδικές και άκρως χειμερινές ταξιδιωτικές εμπειρίες. Πέτρινα χωριά ξεπροβάλλουν στο κατάλευκο τοπίο και μας καλούν να τα εξερευνήσουμε!

Βουργαρέλι
Στις παρυφές των Τζουμέρκων σε υψόμετρο περίπου 800 μέτρων, ανάμεσα σε πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά, βρίσκεται το Βουργαρέλι. Διαθέτει γραφικότητα, παράδοση και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει και τουριστική ανάπτυξη. Θα βρείτε παραδοσιακές ταβέρνες με καλό ελληνικό φαγητό, αλλά και ξενώνες που προσφέρουν γνήσια ηπειρώτικη φιλοξενία.

Μη ξεχάσετε να πιείτε νερό από τις ξακουστές βρύσες του χωριού, την Κρυστάλω και την Αρχόντω, να επισκεφθείτε στο ιστορικό μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου και την Κόκκινη εκκλησία η Παναγία Βελλάς.

Καταρράκτης
Ο Καταρράκτης είναι ένα χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων, βόρεια της πόλης της Άρτας, στα Αθαμανικά Όρη που είναι γνωστά με την παραδοσιακή ονομασία Τζουμέρκα. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Σχωρέτσανα. Το 1927 μετονομάσθηκε και πήρε το σημερινό του όνομα από τους δίδυμους καταρράκτες που βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση, λίγο πιο ψηλά από το χωριό. Εκεί θα βρείτε παραδοσιακούς ξενώνες και οι σύγχρονες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις που θα ομορφύνουν τη διαμονή σας.

Πράμαντα
Βρίσκονται στο κέντρο των Τζουμερκοχωρίων Ιωαννίνων και Άρτας και είναι η έδρα του δήμου Βόρειων Τζουμέρκων. Είναι χτισμένα αμφιθετρικά στις πλαγιές της Στρογγούλας. Στην πλατεία της στέκει επιβλητική η εκκλησία της Αγ. Παρασκευής και η ξεχωριστή βρύση «Αράπης». Στο δρόμο προς το χωριό, βρίσκεται το σπήλαιο της Ανεμότρυπας.

Ιαν 9, 2024
Στην περιοχή υπάρχουν επίσης ενδιαφέρουσες εκκλησίες και μοναστήρια όπως το ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, η εκκλησία της Ασπροκλησσιάς.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το μεγαλύτερο τοξωτό γεφύρι των Βαλκανίων, το Γεφύρι της Πλάκας, στο δάσος του Μαρκοπούλου.

Καλαρρύτες
Ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του Περιστερίου και των Τζουμέρκων σε υψόμετρο 1200μ.,σφηνωμένοι στην άκρη του γκρεμού, οι Καλαρρύτες ενώνουν με τρόπο μοναδικό την Θεσσαλία με την Ήπειρο και το Ιόνιο.

Επισκεφθείτε την εντυπωσιακή Μονή Κηπίνας με την ιδιότυπη αρχιτεκτονική βρίσκεται κοντά στον οικισμό Κηπίνας, στο δρόμο Κηπίνας-Καλαρρυτών. Είναι χτισμένο στο μέσο σχεδόν ενός τεράστιου βράχου στη ΒΑ πλευρά του άγριου φαραγγιού του Καλαρρύτικου ποταμού και προκαλεί θαυμασμό η θεμελίωση πάνω από κατακόρυφους βράχους. H είσοδος στο μοναστήρι γίνεται από ένα μικρό μονοπάτι και από μια μικρή κρεμαστή ξύλινη γέφυρα.

Συρράκο
Το Συρράκο χτίστηκε περίπου το 15 αι. μ.Χ. και διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή ηπειρωτική αρχιτεκτονική. Πετρόκτιστα πολυώροφα σπίτια, στέγες από σχιστόλιθο, λιθόστρωτα καλντερίμια, πολλές σκαλιστές βρύσες με τρεχούμενο νερό και καθόλου μηχανοκίνητα οχήματα διατηρούν άθικτο το παραδοσιακό χρώμα. Το Συρράκο έχει πλούσια ιστορία και είναι γενέτειρα πολλών σπουδαίων προσωπικοτήτων. Μπορείτε να επισκεφτείτε τα λαογραφικά μουσεία «Κ. Κρυστάλλης» & «Κ. Αυδίκος».

Πως θα πάτε
Στα Τζουμέρκα μπορείτε να φτάσετε οδικώς με το αυτοκίνητό σας. Μπορείτε να πάτε από την Αθήνα μέσω Άρτας, αφού πρώτα διασχίσετε την Ολυμπία Οδό. Η διαδρομή που θα διανύσετε είναι 400 χλμ περίπου και θα κάνετε κάτι παραπάνω από 5 ώρες με μία μέση ταχύτητα.

ΠΗΓΗ: Passenger.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Trip24 Png

@2023, Designed and Developed by Digital Cities IKE

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?