Ταξίδια: Πρέπει πραγματικά να ενεργοποιούμε τη λειτουργία πτήσης πριν από την απογείωση;

αρχείο λήψης 2024 01 04t115115.720

Εξηγούμε ποιο είναι το νόημα των κανόνων ασφαλείας των αεροπορικών εταιρειών

Από τις εμφανίσεις διασημοτήτων μέχρι τα flash mob, οι αεροπορικές εταιρείες αναζητούν δημιουργικούς τρόπους για να διασφαλίσουν ότι οι επιβάτες θα ακούσουν τις ενημερώσεις ασφαλείας πριν από την πτήση.

Παρόλα αυτά, πολλοί από εμάς χάνουμε την προσοχή μας μόλις επιβιβαστούμε στο αεροπλάνο – και κάποιοι απλά αγνοούν τους κανόνες.

Για να σας υπενθυμίσουμε γιατί οι οδηγίες ασφαλείας των αεροπορικών εταιρειών είναι σημαντικές, μιλήσαμε με το πλήρωμα των αεροπορικών εταιρειών και με ειδικούς σε θέματα ασφάλειας για να μάθουμε μερικούς από τους λόγους που κρύβονται πίσω από αυτές.

Γιατί πρέπει να έχετε το κάθισμά σας όρθιο κατά την απογείωση και την προσγείωση;
Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να παίρνετε τη θέση σας σε μια πτήση και ο μπροστινός σας να ξαπλώνει αμέσως τη δική του.

Αυτό δεν είναι μόνο αγένεια – μπορεί να είναι και επικίνδυνο. Το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών ζητά από τους επιβάτες να κρατούν τα καθίσματά τους όρθια κατά την απογείωση και την προσγείωση, καθώς αυτές είναι οι ώρες που είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσετε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης με ελάχιστο χρόνο για να προετοιμαστείτε.

Σε περίπτωση αναγκαστικής προσγείωσης ή εκκένωσης, το να έχετε το κάθισμά σας όρθιο βοηθά τους ανθρώπους πίσω σας να βγουν γρήγορα από τις θέσεις τους.

Παρομοίως, η εξασφάλιση ότι το τραπεζάκι σας είναι κλειστό, βοηθάει να διατηρηθεί ο χώρος ελεύθερος για εσάς και τους άλλους επιβάτες στη σειρά σας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο απαιτείται να τοποθετείτε τα πράγματά σας κάτω από το κάθισμα μπροστά σας.

Opening your window blind helps you spot hazards outside.
Opening your window blind helps you spot hazards outside.Canva
Γιατί πρέπει να ανοίγετε την περσίδα του παραθύρου κατά την απογείωση και την προσγείωση;
Οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να κρατάτε ανοιχτή την περσίδα του παραθύρου σας κατά την απογείωση και την προσγείωση είναι λιγότερο προφανείς, αλλά όχι λιγότερο σημαντικοί.

Αυτές οι φάσεις της πτήσης είναι οι πιο επικίνδυνες, και τα ανοιχτά σκίαστρα επιτρέπουν στους αεροσυνοδούς και τους επιβάτες να εντοπίζουν αμέσως τυχόν προβλήματα – όπως πυρκαγιά στον κινητήρα – ώστε να ειδοποιήσουν το θάλαμο διακυβέρνησης.

Σε περίπτωση εκκένωσης έκτακτης ανάγκης, επιτρέπει επίσης στο πλήρωμα να δει αν είναι ασφαλές να χρησιμοποιήσει την έξοδο κινδύνου και επιτρέπει στους υπαλλήλους που βρίσκονται έξω να αξιολογήσουν την κατάσταση στο εσωτερικό της καμπίνας.

Επιπλέον, επιτρέπει στα μάτια σας να προσαρμοστούν στο εξωτερικό φως, ώστε να μπορείτε να βλέπετε καλύτερα κατά τη διάρκεια μιας εκκένωσης.

Γιατί τα φώτα χαμηλώνουν πριν από την απογείωση και την προσγείωση;
Σε περίπτωση αναγκαστικής προσγείωσης, το αεροπλάνο μπορεί να βυθιστεί στο σκοτάδι.

«Τα φώτα χαμηλώνουν για να βοηθήσουν την προσαρμογή σε νυχτερινή όραση σε περίπτωση εκκένωσης», λέει στο Euronews Travel η εκπαιδεύτρια ασφάλειας και διαδικασιών έκτακτης ανάγκης και purser, Jodie Jarvis.

Ο εγκλιματισμός του πληρώματος και των επιβατών στο χαμηλό φωτισμό εξασφαλίζει ότι θα μπορούν να βλέπουν πιο καθαρά και να εκκενώσουν το αεροσκάφος γρήγορα.

Πότε είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε τη θέση αναγκαστικής προσγείωσης;
Ορισμένες επιδείξεις ασφάλειας κατά τη διάρκεια της πτήσης δείχνουν τη θέση που θα πρέπει να υιοθετείται από τους επιβάτες εάν δοθεί εντολή από το πλήρωμα. Συνηθέστερα, αυτή συνεπάγεται σκύψιμο προς τα εμπρός με τα πόδια σας σταθερά στο πάτωμα, το κεφάλι σας όσο το δυνατόν πιο κοντά στην επιφάνεια που είναι πιθανό να χτυπήσει – συνήθως το μπροστινό κάθισμα – και τα χέρια σας σε κάθε πλευρά του κεφαλιού σας.

«Η θέση αυτή χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια μιας αναγκαστικής προσγείωσης, κυρίως για την αποφυγή τραυματισμών λόγω αδράνειας», οι οποίοι προκύπτουν από την ταχεία επιτάχυνση ή επιβράδυνση του εγκεφάλου, εξηγεί η Jodie.

Συνήθως δεν είναι απαραίτητο να παίρνετε τη θέση αυτή κατά τη διάρκεια των αναταράξεων, εκτός αν είναι πολύ έντονες.

«Καταλαβαίνετε ότι πρέπει να πάρετε θέση επειδή το πλήρωμα καμπίνας θα αρχίσει να φωνάζει “πάρτε θέση” ή ενστικτωδώς θα αρχίσετε να αισθάνεστε την ανάγκη να προστατεύσετε το κεφάλι σας και να γείρετε προς τα εμπρός», λέει η Jodie.

Κατά τη διάρκεια αναταράξεων, θα πρέπει να δέσετε τη ζώνη ασφαλείας σας. Δεν είναι απαραίτητο να βάλετε το κάθισμά σας όρθιο ή να απομακρύνετε το τραπεζάκι σας, καθώς δεν αναμένεται εκκένωση, αλλά μπορεί να χρειαστεί να ασφαλίσετε τυχόν υγρά που μπορεί να χυθούν ή αντικείμενα που μπορεί να πέσουν.

Γιατί πρέπει να θέσετε το τηλέφωνό σας σε λειτουργία πτήσης;
Πριν από το 2013, συσκευές όπως τα κινητά τηλέφωνα έπρεπε να απενεργοποιούνται εντελώς κατά την απογείωση και την προσγείωση.

Στη συνέχεια η απαίτηση αυτή χαλαρώθηκε, ώστε να επιτρέπεται η λειτουργία των τηλεφώνων σε κατάσταση πτήσης. Ο κανόνας αυτός εισήχθη αρχικά επειδή ήταν πιθανό τα σήματα των τηλεφώνων να παρεμβαίνουν στα ραδιοσήματα του καταστρώματος διακυβέρνησης και στην εσωτερική επικοινωνία με τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας.

Πραγματοποιήθηκαν αυστηρές δοκιμές και σχεδιάστηκαν συστήματα πτήσης για να ξεπεραστεί αυτή η απειλή. Επειδή όμως οι αεροπορικές εταιρείες λειτουργούν με περίσσεια προσοχή, η απαίτηση εξακολουθεί να ισχύει.

Είναι πιθανό ότι η νέα, μη δοκιμασμένη τεχνολογία θα μπορούσε ακόμα να έχει επιπτώσεις, οπότε οι επιβάτες εξακολουθούν να συμβουλεύονται να ακολουθούν τον κανόνα “λειτουργία πτήσης” για λόγους ασφαλείας.

Γιατί δεν πρέπει να αρπάξετε την τσάντα σας σε περίπτωση εκκένωσης έκτακτης ανάγκης;
Εκτός από την προφανή ανάγκη να εκκενώσετε το συντομότερο δυνατό – εντός 90 δευτερολέπτων, για την ακρίβεια – υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να αρπάζετε την τσάντα σας ή άλλα αντικείμενα κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης στο αεροπλάνο.

«Κατά τη διάρκεια μιας εκκένωσης η τσάντα σας μπορεί να καταλαμβάνει χώρο που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα άλλο άτομο και μπορεί να μπερδευτεί, να χτυπήσει κάποιον και να προκαλέσει ζημιά στην τσουλήθρα με κάποιο τρόπο», λέει η Jodie.

Οι επιβάτες που φορούν ψηλά τακούνια καλούνται επίσης να τα βγάλουν σε περίπτωση εκκένωσης έκτακτης ανάγκης, λόγω του κινδύνου να τρυπήσουν την τσουλήθρα. Επίσης, δεν συνιστάται να φοράτε σαγιονάρες σε μια πτήση, καθώς δεν είναι τα πιο ανθεκτικά παπούτσια για μια εκκένωση.

ΠΗΓΗ: euronews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Trip24 Png

@2023, Designed and Developed by Digital Cities IKE

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?