Πύργοι Αστράκας: Οι πέτρινοι «γίγαντες» στο Δυτικό Ζαγόρι

«Επιβλέπουν» από ψηλά το Μικρό Πάπιγκο

Οι Πύργοι Αστράκας με την επιβλητική και καθηλωτικής τους όψη κεντρίζουν τα βλέμματα όλων όσοι βρεθούν στο Μικρό Πάπιγκο. Οι πέτρινοι «γίγαντες» στην Τύμφη μοιάζουν να «επιβλέψουν» από ψηλά το μικρό και γραφικό χωριό, προσφέροντας στους επισκέπτες εικόνες που προκαλούν δέος και θαυμασμό.

Οι απόκρημνες κορυφές της Τύμφης, στο Δυτικό Ζαγόρι, αποτελούν ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της περιοχής, με την επιβλητική εικόνα τους, που συχνά ξεπροβάλλει μέσα από ένα πέπλο σύννεφων, να σαγηνεύει ακόμη πιο πολύ τον επισκέπτη της περιοχής.

Η Αστράκα, λοιπόν, είναι μία από τις κορυφές της Τύμφης, σε υψόμετρο 2.436 μέτρων, και πρόκειται για ένα αδιαπέραστο πέτρινο τοίχος που προστατεύει τους οικισμούς που βρίσκονται στα πόδια της, Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο. Μάλιστα, από το Μικρό Πάπιγκο ξεκινά το μονοπάτι για να φτάσει κανείς στο καταφύγιο της Αστράκας, ενώ λέγεται πως το όνομά της σημαίνει «σκεπή» και της δόθηκε ακριβώς επειδή ορθώνεται σαν σκεπή, πάνω από το χωριό.

Η φύση σμίλεψε το συγκεκριμένο «γλυπτό» αργά και σταθερά, ξεκινώντας τη δημιουργία τους πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια, συνεχίζοντας το έργο της μέχρι και πριν 35 εκατομμύρια χρόνια. Το ύψος των πέτρινων αυτών γιγάντων ξεπερνά τα δύο χιλιάδες μέτρα, ενώ η Αστράκα (2.432 μ.) συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τρεις ψηλότερες κορυφές της Τύμφης -οι υπόλοιπες είναι η Γκαμήλα (2.497 μ.) και η Γκούρα (2.467 μ.).

Πώς θα φτάσετε στην κορυφή της Αστράκας

Για να προσεγγίσει κανείς την κορυφή της Αστράκας παίρνει το μονοπάτι που ξεκινάει από το Μικρό Πάπιγκο και φτάνει μέχρι το καταφύγιο της Αστράκας (το μοναδικό στον ορεινό όγκο της Τύμφης) σε υψόμετρο 1.950 μέτρων μετά από τρεις ώρες πεζοπορίας.

Από τις εικόνες που σίγουρα μένουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη του επισκέπτη η θέα στην επιβλητική βουνοκορφή από το Μικρό Πάπιγκο -που υψώνεται πάνω από το χωριό προσφέροντας τη σκιά της σε αυτό σαν ένας τεράστιος «γίγαντας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Trip24 Png

@2023, Designed and Developed by Digital Cities IKE

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?