Ιράν: Αίρει την απαίτηση βίζας για 33 χώρες

αρχείο λήψης 2023 12 15t115351.780

Συμπεριλαμβανομένων των κρατών του Κόλπου το Ιράν ανακοίνωσε αίρει τις απαιτήσεις βίζας για 33 χώρες ανέφερε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, Students News Agency. Ανάμεσα στις χώρες αυτές είναι και η η Σαουδική Αραβία, με την οποία η Τεχεράνη είχε παγερές σχέσεις για χρόνια μέχρι την πρόσφατη προσέγγιση.

Το ημιεπίσημο πρακτορείο σημειώνει ότι, το υπουργείο Τουρισμού πιστεύει ότι μια πολιτική ανοιχτών θυρών θα δείξει την αποφασιστικότητα του Ιράν να συνεργαστεί με διάφορες χώρες στον κόσμο.

Η κίνηση αυτή θεωρείται ένα ακόμη βήμα για το “ξεπάγωμα” των σχέσεων μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας ειδικότερα, μετά από χρόνια εντάσεων μεταξύ των δύο αντιπάλων του Κόλπου που παράγουν πετρέλαιο.

Την τελευταία δεκαετία, το Ριάντ και η Τεχεράνη έχουν ευθυγραμμιστεί με αντιμαχόμενα μέρη στη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη.

Οι επιθέσεις σε υποδομές πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, για τις οποίες οι δυτικοί αξιωματούχοι κατηγορούν το Ιράν και τους Άραβες πληρεξούσιους του, έχουν απειλήσει τα τελευταία χρόνια να βυθίσουν τη Μέση Ανατολή σε νέα σύγκρουση. Το Ιράν αρνήθηκε ότι εμπλέκεται σε αυτές τις επιθέσεις.

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις πλήρεις διπλωματικές σχέσεις, που διακόπηκαν το 2016, σε μια συμφωνία που μεσολάβησε η Κίνα τον Μάρτιο. Οι πολίτες της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κατάρ περιλαμβάνονται στην απόφαση απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης.

Στη λίστα των χωρών για τις οποίες πλέον δεν απαιτείται η χορήγηση βίζας περιλαμβάνονται ο Λίβανος , η Τυνησία, η Ινδία αλλά και αρκετές χώρες της της Κεντρικής Ασίας, της Αφρικής και τα «μουσουλμανικά» έθνη. Το μόνο ευρωπαϊκό κράτος που συμμάχησε με τη Δύση, μέλος του ΝΑΤΟ και είναι σε αυτή τη λίστα είναι η Κροατία.

«Οι Ρώσοι θα επωφεληθούν από αυτή την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης, μόνο εάν επισκεφθούν τη χώρα ομαδικά», πρόσθεσε το ISNA. Οι πολίτες του Ομάν μπορούσαν να ταξιδέψουν στο Ιράν χωρίς βίζα πριν από αυτή την ανακοίνωση.
Οι Ιρανοί προσκυνητές θα ξεκινήσουν, για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια, να ταξιδεύουν τακτικά στη Σαουδική Αραβία από τις 19 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Πηγή: Rador.ro
Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Trip24 Png

@2023, Designed and Developed by Digital Cities IKE

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?