Δεν πρέπει να το χάσεις: 45 Road trip προορισμοί με κόστος διανυκτέρευσης έως 100 ευρώ

Το φετινό καλοκαίρι, οι προ-κρατήσεις για αυτοτελή κατοικίες εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με κόστος διανυκτέρευσης έως 100 ευρώ, σε οδικούς προορισμούς έχουν «χτυπήσει» κόκκινο σχεδόν στο σύνολο της χώρας μας.

Όπως και το καλοκαίρι του 2020-2021-2022, αναμέναμε να γνωρίσουν εκ νέου άνθηση τα περίφημα «road trips» στους ηπειρωτικούς προορισμούς της χώρα μας, τόσο λόγω του κόστους μετακίνησης που πλέον δεν είναι αμελητέο, αλλά και λόγω του covid-19 που έχει αρχίσει να εμφανίζεται και πάλι.

Τα πρώτα αισιόδοξα δείγματα καταγράφηκαν τις ημέρες του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, δημοφιλείς και μη προορισμοί στην ηπειρωτική Ελλάδα κατέγραψαν υψηλή κινητικότητα. Το κόστος μετακίνησης και ιδιαίτερα των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων πλέον δεν είναι αμελητέο, και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επιλογή των εκδρομέων τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι περισσότεροι ταξιδιώτες, επιλέγουν προορισμούς σε χιλιομετρική απόσταση 2-2,5 ωρών από την κύρια κατοικία τους.

Συγκεκριμένα, στη Πελοπόννησο, οι προ-κρατήσεις για τον μήνα Ιούλιο αγγίζουν το 96% και 97% τον Αύγουστο. Στην Εύβοια, αν εξαιρέσουμε την Χαλκίδα, είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης 858 αυτοτελή κατοικίες/διαμερίσματα σύμφωνα με την AirDNA. Όσον αφορά τις οικονομικές επιλογές για κατοικίες πλησίον της θάλασσας, με ζητούμενο μίσθωμα έως 100€/διανυκτέρευση, καταγράφονται προ-κρατήσεις της τάξεως του 96% για τον Ιούλιο και 95% για τον Αύγουστο.

Στην Χαλκιδική, με δυναμική 5.029 εγγεγραμμένων κατοικιών σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι κατοικίες με ζητούμενο μίσθωμα έως 100€/διανυκτέρευση, καταγράφουν προ-κρατήσεις της τάξεως του 99% για τον Ιούλιο και 98% για τον Αύγουστο.
Παρόμοια εικόνα και στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου. Οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 97% για τον μήνα Ιούλιο και 99% για τον Αύγουστο για ακίνητα πλησίον της θάλασσας με ζητούμενο μίσθωμα έως 100€/διανυκτέρευση. Θα πρέπει να επισημάνουμε, ότι στην Ήπειρο, αν εξαιρέσουμε τα Ιωάννινα και τους ορεινούς προορισμούς, η δυναμική των ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αριθμεί τις 950.

Στην Θεσσαλία, αν εξαιρέσουμε τον Βόλο με 880 εγγεγραμμένα ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και τους ορεινούς ή/και αστικούς προορισμούς, η δυναμική των ακινήτων πλησίον της θάλασσας δεν ξεπερνούν τις 1.500 κατοικίες. Στη Θεσσαλία, οι προ-κρατήσεις για τον μήνα Ιούλιο αγγίζουν το 95% και τον Αύγουστο το 99% για ακίνητα πλησίον της θάλασσας με ζητούμενο μίσθωμα έως 100€/διανυκτέρευση.

Σύμφωνα με τα άνωθεν δεδομένα, κατανοούμε ότι οι οδικοί προορισμοί και ιδιαίτερα όσοι διαθέτουν οικονομικές επιλογές, καταγράφουν υψηλά ποσοστά προ-κρατήσεων. Δεδομένο που είχα καταγραφεί από τις αρχές του Μάϊου.
Καλαμάτα, Ναύπλιο και Μάνη (Λακωνική & Μεσσηνιακή), αποτελούν τους «top» καλοκαιρινούς οδικούς προορισμούς.

Η «άγρια» φύση στη Μάνη τόσο στη Λακωνική όσο και τη Μεσσηνιακή, αποτελεί διαχρονικό οδικό προορισμό τόσο για εγχώριους όσο και για αλλοδαπούς ταξιδιώτες.
Το Ναύπλιο, αποτελεί προορισμό για όλα τα Σαββατοκύριακα του χρόνου. Προορισμός που επιλέγουν τόσο οι Αθηναίοι λόγω της κοντινής χιλιομετρικής απόστασης αλλά και πολλοί αλλοδαποί ταξιδιώτες επισκεπτόμενοι τόσο το θέατρο της Επιδαύρου όσο και τους λοιπούς αρχαιολογικούς χώρους της Αργολίδας.

Το καλό οδικό δίκτυο και η πληθώρα επιλογών σε παραλίες, έχουν αναδείξει τα τελευταία 3-4 χρόνια τη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα προορισμό τόσο τριημέρων όσο και για τις καλοκαιρινές διακοπές. Οι επιλογές στη Μεσσηνία με «βάση» διαμονής τη Καλαμάτα είναι πολλές τόσο για ημερήσιες εξορμήσεις όσο και για εξερεύνηση οργανωμένων και μη παραλιών. Η Καλαμάτα, διαθέτει 786 698 ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης από 698 τον Μάιο.

Οι αναδυόμενοι και «must» ηπειρωτικοί προορισμοί

Ο Νομός Ηλείας με τις χρυσαφένιες παραλίες όπως τη Κυλλήνη, τη Κουρούτα και τη Ζαχάρω, καταγράφει αύξηση στην εγγραφή νέων ακινήτων αυξήθηκαν 43,61% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2022.

Ο «ξεχασμένος» τουριστικά Νομός Αχαΐας, δείχνει να κερδίζει έδαφος τη φετινή χρονιά και οι παραθαλάσσιες περιοχές της Αιγιαλίτιδας ζώνης όπως το Δερβένι, ο Λόγγος, τα Αραχωβίτικα, τα Σελιανίτικα καθώς και οι παραθαλάσσιες περιοχές του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, όπως η παραλία Γιανισκάρη και η Καλόγρια, κερδίζουν τη προτίμηση των τουριστών τόσο εγχώριων όσο και αλλοδαπών τη φετινή σεζόν.

Η Εύβοια λόγω της κοντινής απόστασης από την Αθήνα, έλκει όλο και περισσότερους Αθηναίους που θέλουν να γνωρίσουν τις παραλίες και τους μικρούς κόλπους. Πολλοί, με επίκεντρο την εξοχική κατοικία που θα μισθώσουν, οργανώνουν ημερήσιες εκδρομές γνωρίζοντας την ευρύτερη περιοχή.

Οι παραθαλάσσιοι προορισμοί της Ηπείρου, κερδίζουν κάθε χρόνο περισσότερους λάτρεις. Όσοι επισκεφτούν την Ήπειρο, θέλουν να την επισκεφτούν πάλι ! Μικροί κόλποι, παραλίες οργανωμένες ή μη, ιστορία, πολιτισμός και πολλές γαστρονομικές επιλογές.
«Σαν την Χαλκιδική δεν έχει» ,είναι το σλόγκαν που ακούμε πολλά χρόνια από τους Θεσσαλονικείς . Δεν έχουν άδικο, όσοι έχουν επισκεφτεί την Χαλκιδική γνωρίζουν ότι ανάλογα με την ηλικία και τα «θέλω», σίγουρα θα βρεις τον τόπο που σου ταιριάζει.

Το Πευκοχώρι είναι αγαπημένος προορισμός για οικογένειες και ζευγάρια, αφού έχει πολύ ζωή, καλό φαγητό και υπέροχη θάλασσα. Στα συν οι πολλές επιλογές για έξοδο. Η Καλλιθέα θεωρείται must προορισμός για τη νεολαία, αφού έχει έντονη νυχτερινή ζωή και πολλά μαγαζιά για καφεδάκι και ποτό. Στον Νέο Μαρμαρά θα βρεις έναν πολυσύχναστο τόπο με πολλά μαγαζιά για φαγητό και ποτό. Αποτελεί ιδανικό προορισμό για οικογένειες και ζευγάρια, αφού μπορείς να έχεις τα πάντα στα πόδια σου.

Στην ηπειρωτική Ελλάδα, υπάρχουν επιλογές για όλα τα γούστα και όλα τα οικονομικά βαλάντια. Αποτελεί ευκαιρία για τις περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας που αναδείχθηκαν τη περσυνή χρονιά εν μέσω πανδημίας, να ενταχθούν δυναμικά στο τουριστικό χάρτη μέσω της ενεργής συμμετοχής τους στο νέο μοντέλο τουρισμού, και να αδράξουν την ευκαιρία της φετινής σεζόν δημιουργώντας τις απαιτούμενες υποδομές ένταξης στο τουριστικό χάρτη.

Βασικό κίνητρο για τις οικογένειες οι πλήρως εξοπλισμένες κατοικίες

Το γεγονός ότι, σχεδόν το σύνολο των ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης διαθέτουν το σύνολο των οικοσυσκευών που χρειάζεται μια οικογένεια για να ετοιμάσει το γεύμα της, αποτέλεσαν τους βασικούς παράγοντες ανάδειξης του κλάδου ιδιαίτερα εν μέσω πανδημικής κρίσης, ενώ αποτέλεσε «λύση» για οικογένειες που διαθέτουν περιορισμένο «budget».

Μπορεί για τους νεότερους ή/και για οικογένειες που διαθέτουν την οικονομική άνεση να φαντάζει κάτι όχι και τόσο απαραίτητο η ύπαρξη των οικοσυκσευών, αλλά όταν μια οικογένεια με 2 παιδιά θελήσει να κάνει διακοπές, θα πρέπει να συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό τα καθημερινά έξοδα καφέ κλπ., καθώς και το κόστος 2 γευμάτων την ημέρα τουλάχιστον, ενώ αν έχει μικρά παιδία, τα γεύματα μπορεί να είναι μικρότερα αλλά είναι σαφώς περισσότερα.

Η δυνατότητα του να μπορείς να φτιάξεις το καφέ σου, να μαγειρέψεις εντός της κατοικίας που διαμένεις, να απασχολήσεις τα παιδία αν είναι μικρά ηλικιακά, σου παρέχει την ευχέρεια εκεί που θα υπολόγιζες ότι δεν μπορείς να κάνεις διακοπές, να μπορείς τελικά, να διαμείνεις 2-3 ημέρες.

Παράλληλα, η δυνατότητα που δίνεται ανάλογα με την εκάστοτε πολιτική του ιδιοκτήτη ή/και του διαχειριστή του ακινήτου να φιλοξενηθούν τέσσερα ή/και περισσότερα άτομα σε μια κατοικία σύμφωνα με την δυναμική της, αποτελεί «λύση» τόσο για οικογένειες, όσο και για νέα ζευγάρια ή/και παρέες που διαθέτουν περιορισμένο «budget» ιδιαίτερα τη δεδομένη χρονική στιγμή που το κόστος ζωής έχει εκτοξευτεί.

Όλα τα άνωθεν καταγράφονται και στην έρευνα της AirDNA όπου στην Ελλάδα καταγράφεται το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ της αύξησης της προσφοράς και της ζήτησης για ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Συγκεκριμένα, η αύξηση της ζήτησης από το 2019 είναι σχεδόν πέντε φορές υψηλότερη από την αύξηση της προσφοράς την ίδια περίοδο.

peloponisos383
kyparissia383
xalkidiki383

dnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Trip24 Png

@2023, Designed and Developed by Digital Cities IKE

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?